Dr. Ámbédkar Iskola

“Szeretet háló”

2010.09.13. Kategorizálva: Címlap, Diákok   

Ezzel a címmel indult ma, 2010. július 26-án, útjára az EGYÜTTműködés, a KAPCSOLATépítés jegyében iskolánk délutáni tábora. A képen épp az ismerkedés pillanatait örökítettük meg, a Dr. Ámbédkar Iskola diákjai látják vendégül a település református, katolikus és evangélikus vallású fiataljait.

A héten minden délután angolul játszunk két dán önkéntesünkkel Lilivel és Idával, valamint ellátogatunk településünk mindhárom templomába. Így talán sűrűbb lesz fölöttünk péntekre az a bizonyos háló, reméljük mindannyiunkat szorosabb szálak fűznek majd össze.

Frissítve 2010. szeptember 13.

Telepítsd a Flash Playert a lejátszáshoz!

Idén nyáron három fiatal külföldi önkéntes érkezett a Dzsaj Bhím Közösséghez hosszabb időre. Ida és Lilith Dániából, Áron Svájcból utazott hozzánk, hogy megismerje és segítse a munkánkat. Az ő jelenlétüket kihasználva egy hetes napközis tábort szerveztünk, amelynek két fő célja volt: az angol nyelvgyakorlás és a kapcsolatépítés a településen élő roma, nem roma és külföldi fiatalok között. A Dr. Ámbédkar Iskolába járó diákjaink számára szinte természetes a külföldiek jelenléte, a folyamatos kirándulásokon, tréningeken, táborokban való részvétel.

Diákjaink nagy része cigánytelep él és jelenleg nincs olyan közösségi tér a faluban, ahol közös élményeket szerezhetnének a faluban élő nem cigány fiatalokkal. Ugyanakkor a faluban élő fiatalok ritkán találkoznak külföldi fiatalokkal. Három éves működésünk alatt első alkalommal próbálkoztunk azzal, hogy megnyitjuk kapuinkat a településen élő nem cigány fiatalok számára, hogy közelebbről megismerjék, megtapasztalják és aztán hírét vigyék a faluban a mi értékeinknek.

A településen három történelmi egyházi közösség él, rajtuk keresztül szólítottuk meg a szülőket és fiatalokat. A 25 fős csoportot 5 fő katolikus, 5 fő református, 5 fő evangélikus és 10 fő Dr. Ámbédkár Iskolás diák részvételével terveztük. Az öt napos tábor ideje alatt meglátogattuk mindhárom templomot, megismertük az egyházi közösségek szokásait. Egy napot a Gyermekjóléti Szolgálatnál töltöttünk, megismertük a kollégákat, a munkájuk lényegét, majd kicsit birtokba vettük a kertjüket, a teraszon cigánytáncot tanultunk és twistert játszottunk a gyepen. Az utolsó napon a Dzsaj Bhím Közösségé volt a főszerep. Tibor és János bemutatta a buddhista közösségi szellem lényegét, meglátogattuk az újjászületőben lévő iskolaépületünket. Az önkéntesek eredményt hirdettek a versengő csapatok között, majd minden csapat jutalmat és tárgyi emléket kapott. A közös vacsora után késő estig táncoltunk, énekeltünk a közösségi ház udvarán. Kicsit elhúzódott és könnyeket fakasztott a búcsúzkodás, ami azt sugallja, hogy sikeres volt a program. Ennek további bizonyítéka az, hogy a tábort követő napokban minden délután szőke és fekete hajú fiatalok kacagásától és énekétől zsibongott a Dzsaj Bhím Közösségi ház.

Létrejött egy fiatalokból álló szeretet háló, amit egy levelezőlistával és további közös programokkal szeretnénk életben tartani, erősíteni és szépen, lassan, türelemmel egyre szélesebbre szőni.

Hi everyone,

How are you?
Are you back in school again?

At the moment I am planning an event that is supposed to put attention on the fact that politicians around Europe will create second class citizens. We have seen in Denmark, Italy, France and Germany that Roma groups have been deported to Romania and Bulgaria due to racist reasons. Unfortunately we do not see much political will to work against the deportations and racism, and therefore we will make a little event about it. I can send you pictures from the event when it is over, maybe you will be inspired to do something similar.

Now I will go to the playground and light my cigarette with my little gun lighter, just to get some attention.

I miss you all a lot and know that we will see each other soon again.

Lots of love
Lilith

Evaluations of the summer camp from Zita and Erika

Pásztor Zita

Nekem nagyon tetszett a tábor, kellemesen csalódtam az egész táborban. Mind az öt nap élmény volt, minden tetszett, a Református és Katolikus templom, az előadások a csoportokból, a gyöngyözés, az angolos játékok, a twister és persze Lilith és Áron táncos bemutatója!
Az elején nem gondoltam volna, hogy ilyen jó lesz, de aztán megtetszett a tábor, megkedveltem mindenkit és mentem mind az öt nap, de nem bántam meg! Ezért tábor után még sokszor meglátogattam Lilithet és akkor is jól éreztem magam. Így remélem, hogy lesz még ilyen tábor, mert én akkor is mennék és biztos vagyok benne az is olyan jó lesz, mint ez a tábor volt!

The camp site was very good, I was surprised. All of the five days were a big experience, I liked everithing, the Reformed and Chatolic Church, the performences from the groups, the sparkling, the English games, the twister and Lilith and Áron’s dancing show!
In he first time I didn’t thoght that is was very good, but after I liked the camp, I liked the everybody and want all the five days, but I didn’t regret. So after the camp site I visited Lilith very often. So I hope there will be a camp site like this, because I will go then and I’m sure it will be good like this!

Pásztor Erika

Nagyon jó volt ez a tábor. Örülök, hogy részt vettem, mert sok barátot szereztem és gyakoroltam angolt is. A programok, az angol játékok, a twister, az ének tanulás, a gyöngyözés, a csoportok előadásai meg Lilith és Áron tánca nagyon jó volt.
Mikor vége lett a tábornak páran meglátogattuk Lilithet és ő tanított nekünk angolt. Nagyon remélem, hogy lesz még ilyen tábor és, hogy még találkozunk Idával, Lilith-tel és Áronnal.

The site was very good for me. I’m happy that I went to it, because I collect lot of friends and I also practiced English. The progrommes, from there, the performences from groups, the sparkling, the English games, the twister and Lilith and Áron’s dancing show were very good.
When finished the camp site some of children visited Lilith who teach English words for us. I hope there will be camps site like this I hope we meet with Ida, Lilith and Áron again.

3 komment:

1 | orsos.attila

2010. október 17. 10:19

üdvözlök mindenkit!  Orsós Attila alsószentmártoni  lakos vagyok. Az ambedkar iskolába járok, és látom hogy nagyon sokan segítenek. Minden meg felelő, jobb helyzetnek látom a dolgozókat hogy mindent kiharcolnak amit lehet. Mindenben segítenek hogy több munka képes legyen!
Nésztem a képeket, meséltek a táboról. Nagyon sajnálom, hogy nem vetem rész benne. Nagyon fontos hogy cigányok és nem cigányok nagyon jol tudják  érezni magukat.

2 | Fürjesné Zsóka

2010. október 18. 16:34

Kedves Attila

Köszönöm a soraidat, látom megértetted és ügyesen teljesítetted a feladatot.
A táborról csak képeket láthatsz és élménybeszámolókat, de ha körül nézel a diákok között egyre több arcot felismerhetsz, akik nyáron résztvevői voltak ennek az eseménynek.
Mióta diákunk vagy Te magad is nagyon sokat tudsz tenni azért, hogy cigányok és nem cigányok jól érezzék magukat egymás közelében. Nem csak az iskolában, ez a háló kiterjedhet a falura, az országra és az egész emberi társadalomra. Ennek a hálónak egyetlen titka van, ami soha sehonnan nem tűnik el nyomtalanul: ez a titok a SZERETET.
Örömmel és szeretettel üdvözöllek a Szeretetháló új tagjaként!  :)
Jó tanulást és sikeres  hálószövést kívánok Borsod megyétől Baranyáig és mindenütt, amerre jársz-kelsz a világban! :)
Zsóka

3 | beri amália

2011. szeptember 28. 13:09

ez volt a jó

Kommentküldő:

A név meg fog jelenni, az e-mail nem fog megjelenni, a honlap meg fog jelenni, az összeadás a spamvédelmet szolgálja.

OM-szám

201035 (Ha szeretnéd a Gimnáziumunkat az Oktatási Minisztérium különböző oldalain megkeresni, akkor szükséged lesz erre az azonosító számra.)

Iskolánk 1. rész

Iskolánk (1. rész)
Iskolánk Dr. Ámbédkar indiai történelmi személyről kapta a nevét. Ámbédkar kaszton kívüli pária családban, legkisebb fiúként látta meg a világot. Egy gazdag mahárádzsa ösztöndíja segítségével New Yorkban és Londonban szerzett tudományos fokozatokat, majd visszatért hazájába. Ügyvéd, polgárjogi harcos, majd miniszter lett belőle. A kasztrendszer elnyomásában élő érinthetetlen tömegek helyzetében döntő fordulatot ért el. Úgy látjuk, hogy a romák számára ez igazán időszerű üzenet az őshazából.

Iskolánk 2. rész

Iskolánk (2. rész)
Iskolánk olyan észak-magyarországi közösségeket szolgál ki, ahol az érettségizettek aránya jelenleg 1% alatt van. A sajókazai, laki, alsóvadászi, homrogdi cigánytelepeken több ezer ember él, akiket a középfokú közoktatás nem ér el. Hiszünk abban, hogy megfelelő pedagógiai munkával más hazai lakosságcsoportokhoz hasonlóan itt is érettségit és versenyképes szakmát lehet adni a diákok kezébe. Fiatalokat és felnőtteket (nappalin és estin) együttesen tanítunk mert ha egy családból többen is tanulnak, nagyobb az esély a sikerre.

Iskolánk 3. rész

Iskolánk (3. rész)
Iskolánk személyiség-központú reformpedagógiai eljárásokat, informatikát, angol nyelvet és modern tudományt kínál. Ehhez igénybe vesszük a magyar társadalmi környezet parlagon heverő erőforrásait. Szunnyadó energiákat aktivizálunk azért, hogy hazánk legszegényebb közösségeiben is magas színvonalú középiskolai kínálat jelenjen meg.

Iskolánk 4. rész

Iskolánk (4. rész)
Iskolánk feladata a szűkös létből kivezető utakra rámutatni, és a külvilág felől érkező ingereket „élvezhetővé” tenni. Már az iskola megalapítása előtt éveken keresztül tudatosan személyes kapcsolatokat építettünk a mi diákjaink és más iskolák diákjai között. Feladatunk a diákok és családjaik részére a kedvezőbb helyzetű társadalmi rétegek életmód-mintáinak közvetítése. Különösen égető ennek szüksége az egészségmagatartás területén, hiszen nem azért tanulunk éveket, hogy utána korán meghaljunk, mint a falusi szegény emberek.

Iskolánk 5. rész

Iskolánk (5. rész)
Iskolánk szegregált környezetben jön létre, mégis a társadalmi integráció útját járja. Magas szintű oktatási szolgáltatást hozunk létre abban a közegben, amely teljesen ellátatlan. A hiányt keresletként értelmezzük, és kielégítjük. Az így létrejött szolgáltatás természetesen a nem cigány környezetre is vonzerőt gyakorol, s értékes kapcsolatok épülnek a szegregált közösségek körül. Hiszünk abban, hogy azokból a falvakból, amelyek ma fekete lyukak az ország térképén, fényes csillag válhat.

Iskolánk 6. rész

Iskolánk (6. rész)
Iskolánk a cigánysághoz köthető életmódmintákat értékesként mutatja fel. Az életformát váltó alsóvadásziak, sajókazaiak, lakiak, homrogdiak még legalább egy-két emberöltőn keresztül sok unokatestvérrel, hatalmas rokonsággal fognak rendelkezni. Ez természetesen érték, de a megítélése sajnos korántsem egyértelmű a megye közvéleményében. Az iskola nemzetiségi pedagógiai feladatai közé tartozik hogy a diákjainknak legyenek megalapozott érveik saját életmódjuk vállalásához.

Iskolánk 7. rész

Iskolánk (7. rész)
Iskolánk kínálatának lényege az érettségi. Szakképzést azoknak nyújtunk, akik érettségivel együtt akarnak szakmát szerezni. Még az általános iskolából lemorzsolódott jelentkezőkkel is tisztázzuk: a cél nem pusztán a nyolc osztály - a tanulás nálunk a társadalmi helyzet megváltoztatását célozza.

Az összes rész egyben

Iskolánk

 • Példa egy toleráns szellemű iskolára: [...] Mostani rendhagyó bejegyzésünk vendégszerzője, Derdák Tibor szociológus, a dr. Ámbédkár Iskola igazgatója rövid írásában bemutat
 • Dakota Viktoria: Hiába keresem az adószámot, nincs benne a NAV érvényes civil adatbázisában. Elírták? Dzsaj Bhím Közösségnek, az adószámunk: 18292909
 • Orsós Zoltán: Ott voltam, és nagyon jól sikerült! Sok sikert a továbbiakban
 • Orsós Zoltán: Gratulálok!
 • Puzsár József: Kedves Tibor! Egyik ismerősömtől, Komlós Krisztinától hallottam az Önök iskolájáról. Szeretnék Pécsett gyökeret ereszteni Győr ut

Tartalomjegyzék

Kontakt

  Igazgató:
  Derdák Tibor
  derdak@ambedkar.hu

  Cím:
  3720 Sajókaza, Rákóczi F. u. 29.

  Székhely:
  3532 Miskolc, Tátra utca 2.

  Telephelyek:
  3600 Ózd, Petőfi út 18-20.
  3659 Sáta, Kolozsvári út 5.

  Telefon/Fax:
  (06) 48-788-700

  A fenntartó bankszámlaszáma:
  Raiffeisen Bank,
  12001008-00156776-00100009,
  Dzsaj Bhím Közösség.

  Manumissio inter amicos ösztöndíj alap:
  https://www.5barat.com/

  Számlavezető pénzintézet neve:
  Magnet Magyar Közösségi Bank Zrt.

  Számlatulajdonos:
  Dr. Ámbédkar ifjúsági Egyesület,
  3532 Miskolc, Tátra utca 2.
  3720 Sajókaza, Sólyom telep 7-9.

  Pénzforgalmi jelzőszám:
  16200106-11616685

  Nemzetközi bankszámlaszám (IBAN):
  HU56 1620 0106 1161 6685 0000 0000

Mottó

Tisztánlátás, helyes döntés, megfelelő megszólalás, jó magaviselet, tisztes megélhetés, erős edzés, fegyelmezett figyelem, mélységes mély elmélyedés. (Buddha)

Jeles nap

Boldog Névnapot kívánunk minden kedves Gyöngyi nevű látogatónknak!

Eseménynaptár

Szeptember 24-én: Punéi egyezmény

Október 14-én: Nágpúri áttérés

November 28-án: Az orientalisztika napja (Kőrösi Csoma Sándor 1819. november 28-án indult el rejtélyes keleti útjára.)

November 5-től december 14-ig: Sajógalgócon a Lőrincz család 1944-ben négy zsidó munkaszolgálatos fiút bújtatott (Weisz Pált, Glückmann Zoltánt, Havas Istvánt és Kőrősi Istvánt)

Január 19-én: Dr. Martin Luther King Nap

Február 11-én: A vallásszabadság napja (1676-ban Michael de Ruyter Nápolyban kiszabadította a gályarab-prédikátorokat, például Túróczi Végh András füleki prédikátort, Kálnai Péter putnoki lelkészt, Szalóczi Mihály zubogyi prédikátort)

Március 21-én: A faji megkülönböztetés (apartheid) elleni küzdelem napja (1960 óta)

Április 14-én: Dr. Ámbédkar születésnapja

Május 2-án: Buddha születésnapja (2009-ben)

Augusztus 2-án: A cigány holokauszt emléknapja

Legaktívabb kommentelők

 • Orsós Zoltán (9)
 • Fürjesné Zsóka (7)
 • Lázi István János Benő (6)
 • Boda Péter Cino Rrom (6)
 • suzi (4)
 • Beri Amália (4)
 • Derdák Tibor (3)
 • Peti CINO PIKO ROM (3)
 • Zsóka (3)
 • kótai richárd (3)

Látogatóink

Részletek

 • Online: 0
 • Mai látogatók: 0
 • Mai oldal-megtekintések: 0
 • Összes látogató: 154752
 • Összes oldal-megtekintés: 1974614
 • Alexa nemzetközi helyezés: 0

Aktuális grafikonok