Dr. Ámbédkar Iskola

Nemzetközi média workshop a Dr. Ámbédkar Iskolában

2015.04.20. Kategorizálva: Címlap   

Márciusban a Kommunikációs Főiskola tanárai és hallgatói valamint holland vendégtanárok és hallgatók érkeztek iskolánkba, hogy együtt dolgozzanak a médiaszakkörös és drámaszakkörös diákokkal. Beszámolók a programról:

Lakatos Anasztázia: Taktakenézen lakom és az alsózsolcai Dr. Ámbédkar iskolába járok. Tegnap Sajókazára mentünk és megismerkedtünk a hollandokkal, akik workshopot tartottak nekünk. Először megmutattuk nekik a Halál háttere című filmünket, amit ebben a tanévben forgattunk Suzi tanárnővel, aki a médiaszakkört vezeti. A filmünknek nagy sikere volt! Aztán két csoportra osztották a diákokat, volt a Média és a Dráma. Én és jó páran a Médiában voltunk, hátteret kellett szerkesztenünk és kellékeket kellet összegyűjteni a jelenethez.

Irén Lakatos: A foglalkozás elején bevezetőnek a mi filmünket néztük meg, amelyben főszereplő voltam,majd utána két csoportra osztottak minket. Volt a média és a dráma, amelyben a diákok szerepeltek és segédkeztek. Én és páran a média csoportba voltunk ahol mi készítettük elő a kellékeket és a helyszint. Greenbox technika segítségével mi játszottuk a szórakozókat a kocsmában.
Illés Gábor: Tegnap elmentünk Sajókazára a hollandokhoz és nagyon sokan voltunk pl : zene szerzők , filmvágók , zeneszerkesztők. Csináltunk egy közös filmet amin mindenki dolgozott keményen. Én a zenében segítettem jó barátommal, Martinnal. Mi a telefonról mutattunk számokat és azok mintájára zeneszerkesztő programmal próbáltunk összehozni egy jó kis zenét Végül sikerült is, nagyon jó lett a zene. Nekem nagyon tetszett ez az egész, nagyon jó fejek voltak és nagyon örülök hogy megismerkedtünk.

Martin Rontó: Beérkeztünk Sajókazára, ahol hollandokkal dolgoztunk együtt. Többen közülünk zene programokkal foglalkoznak. Én is oda álltam be. Segítettem a hangokat csinálni. Mikrofonba beszéltem és ezt én visszahallgattam.

Vadász Fédra: A tegnapi nap folyamán Sajókazára utaztunk és volt szerencsénk részt venni a workshopon, és megismerkedni külföldről érkezett, pontosabban holland emberekkel. A foglalkozás elején a diákokat két csoportra osztották. Egy médiásra és egy drámásra amibe a zenei producerkedés is benne volt. Én a médiába voltam és mi a greenboxszal foglalatoskodtunk. Ehhez tartozott az, hogy a hátteret elkészítjük makett formájában, és egy webkamera segítségével rávetítjük a zöld háttérre. A makett készítésben, sminkelésben,különböző eszközök keresésében segédkeztem. Ezt nagyon szívesen csináltam, sőt nagyon élveztem is! A vendégek nagyon segítőkészek,vidámak és kedvesek voltak velünk. A feladatunk az volt, hogy a két csoport hozzon össze egy produkciót fél 5re. A végeredmény vicces volt, mivel semmiféle főpróba nem volt, és az elkészítésre sem volt olyan sok időnk sajnos. Külső szemmel is végigkísértem a programot és a többi diák is vidáman, mégis komolyan részt tudott venni a különböző feladatokban. Személy szerint jól éreztem magam, és remélem lesz még ilyen alkalom csak kicsit több ideig, mert ez elég kevés volt!

Azt hiszem a többi diák nevében is megköszönhetem ezt a napot!

Kornel Vadász: Tegnap elmentünk Sajókazára workshopra és elsőnek megismerkedtünk a hollandokkal. Utána elkezdtünk filmet forgatni és nagyon jól éreztem magamat és megmutatták nekem a film trükköket és a filmvágást. Nagyon sokat tanultam belőle !!! Nagyon szeretném folytatni ezt a dolgot!!

Nincs komment:

Kommentküldő:

A név meg fog jelenni, az e-mail nem fog megjelenni, a honlap meg fog jelenni, az összeadás a spamvédelmet szolgálja.

OM-szám

201035 (Ha szeretnéd a Gimnáziumunkat az Oktatási Minisztérium különböző oldalain megkeresni, akkor szükséged lesz erre az azonosító számra.)

Iskolánk 1. rész

Iskolánk (1. rész)
Iskolánk Dr. Ámbédkar indiai történelmi személyről kapta a nevét. Ámbédkar kaszton kívüli pária családban, legkisebb fiúként látta meg a világot. Egy gazdag mahárádzsa ösztöndíja segítségével New Yorkban és Londonban szerzett tudományos fokozatokat, majd visszatért hazájába. Ügyvéd, polgárjogi harcos, majd miniszter lett belőle. A kasztrendszer elnyomásában élő érinthetetlen tömegek helyzetében döntő fordulatot ért el. Úgy látjuk, hogy a romák számára ez igazán időszerű üzenet az őshazából.

Iskolánk 2. rész

Iskolánk (2. rész)
Iskolánk olyan észak-magyarországi közösségeket szolgál ki, ahol az érettségizettek aránya jelenleg 1% alatt van. A sajókazai, laki, alsóvadászi, homrogdi cigánytelepeken több ezer ember él, akiket a középfokú közoktatás nem ér el. Hiszünk abban, hogy megfelelő pedagógiai munkával más hazai lakosságcsoportokhoz hasonlóan itt is érettségit és versenyképes szakmát lehet adni a diákok kezébe. Fiatalokat és felnőtteket (nappalin és estin) együttesen tanítunk mert ha egy családból többen is tanulnak, nagyobb az esély a sikerre.

Iskolánk 3. rész

Iskolánk (3. rész)
Iskolánk személyiség-központú reformpedagógiai eljárásokat, informatikát, angol nyelvet és modern tudományt kínál. Ehhez igénybe vesszük a magyar társadalmi környezet parlagon heverő erőforrásait. Szunnyadó energiákat aktivizálunk azért, hogy hazánk legszegényebb közösségeiben is magas színvonalú középiskolai kínálat jelenjen meg.

Iskolánk 4. rész

Iskolánk (4. rész)
Iskolánk feladata a szűkös létből kivezető utakra rámutatni, és a külvilág felől érkező ingereket „élvezhetővé” tenni. Már az iskola megalapítása előtt éveken keresztül tudatosan személyes kapcsolatokat építettünk a mi diákjaink és más iskolák diákjai között. Feladatunk a diákok és családjaik részére a kedvezőbb helyzetű társadalmi rétegek életmód-mintáinak közvetítése. Különösen égető ennek szüksége az egészségmagatartás területén, hiszen nem azért tanulunk éveket, hogy utána korán meghaljunk, mint a falusi szegény emberek.

Iskolánk 5. rész

Iskolánk (5. rész)
Iskolánk szegregált környezetben jön létre, mégis a társadalmi integráció útját járja. Magas szintű oktatási szolgáltatást hozunk létre abban a közegben, amely teljesen ellátatlan. A hiányt keresletként értelmezzük, és kielégítjük. Az így létrejött szolgáltatás természetesen a nem cigány környezetre is vonzerőt gyakorol, s értékes kapcsolatok épülnek a szegregált közösségek körül. Hiszünk abban, hogy azokból a falvakból, amelyek ma fekete lyukak az ország térképén, fényes csillag válhat.

Iskolánk 6. rész

Iskolánk (6. rész)
Iskolánk a cigánysághoz köthető életmódmintákat értékesként mutatja fel. Az életformát váltó alsóvadásziak, sajókazaiak, lakiak, homrogdiak még legalább egy-két emberöltőn keresztül sok unokatestvérrel, hatalmas rokonsággal fognak rendelkezni. Ez természetesen érték, de a megítélése sajnos korántsem egyértelmű a megye közvéleményében. Az iskola nemzetiségi pedagógiai feladatai közé tartozik hogy a diákjainknak legyenek megalapozott érveik saját életmódjuk vállalásához.

Iskolánk 7. rész

Iskolánk (7. rész)
Iskolánk kínálatának lényege az érettségi. Szakképzést azoknak nyújtunk, akik érettségivel együtt akarnak szakmát szerezni. Még az általános iskolából lemorzsolódott jelentkezőkkel is tisztázzuk: a cél nem pusztán a nyolc osztály - a tanulás nálunk a társadalmi helyzet megváltoztatását célozza.

Az összes rész egyben

Iskolánk

 • Példa egy toleráns szellemű iskolára: [...] Mostani rendhagyó bejegyzésünk vendégszerzője, Derdák Tibor szociológus, a dr. Ámbédkár Iskola igazgatója rövid írásában bemutat
 • Dakota Viktoria: Hiába keresem az adószámot, nincs benne a NAV érvényes civil adatbázisában. Elírták? Dzsaj Bhím Közösségnek, az adószámunk: 18292909
 • Orsós Zoltán: Ott voltam, és nagyon jól sikerült! Sok sikert a továbbiakban
 • Orsós Zoltán: Gratulálok!
 • Puzsár József: Kedves Tibor! Egyik ismerősömtől, Komlós Krisztinától hallottam az Önök iskolájáról. Szeretnék Pécsett gyökeret ereszteni Győr ut

Tartalomjegyzék

Kontakt

  Igazgató:
  Derdák Tibor
  derdak@ambedkar.hu

  Cím:
  3720 Sajókaza, Rákóczi F. u. 29.

  Székhely:
  3532 Miskolc, Tátra utca 2.

  Telephelyek:
  3600 Ózd, Petőfi út 18-20.
  3659 Sáta, Kolozsvári út 5.

  Telefon/Fax:
  (06) 48-788-700

  A fenntartó bankszámlaszáma:
  Raiffeisen Bank,
  12001008-00156776-00100009,
  Dzsaj Bhím Közösség.

  Manumissio inter amicos ösztöndíj alap:
  https://www.5barat.com/

  Számlavezető pénzintézet neve:
  Magnet Magyar Közösségi Bank Zrt.

  Számlatulajdonos:
  Dr. Ámbédkar ifjúsági Egyesület,
  3532 Miskolc, Tátra utca 2.
  3720 Sajókaza, Sólyom telep 7-9.

  Pénzforgalmi jelzőszám:
  16200106-11616685

  Nemzetközi bankszámlaszám (IBAN):
  HU56 1620 0106 1161 6685 0000 0000

Mottó

Tisztánlátás, helyes döntés, megfelelő megszólalás, jó magaviselet, tisztes megélhetés, erős edzés, fegyelmezett figyelem, mélységes mély elmélyedés. (Buddha)

Jeles nap

Boldog Névnapot kívánunk minden kedves Vendel nevű látogatónknak!

Eseménynaptár

Szeptember 24-én: Punéi egyezmény

Október 14-én: Nágpúri áttérés

November 28-án: Az orientalisztika napja (Kőrösi Csoma Sándor 1819. november 28-án indult el rejtélyes keleti útjára.)

November 5-től december 14-ig: Sajógalgócon a Lőrincz család 1944-ben négy zsidó munkaszolgálatos fiút bújtatott (Weisz Pált, Glückmann Zoltánt, Havas Istvánt és Kőrősi Istvánt)

Január 19-én: Dr. Martin Luther King Nap

Február 11-én: A vallásszabadság napja (1676-ban Michael de Ruyter Nápolyban kiszabadította a gályarab-prédikátorokat, például Túróczi Végh András füleki prédikátort, Kálnai Péter putnoki lelkészt, Szalóczi Mihály zubogyi prédikátort)

Március 21-én: A faji megkülönböztetés (apartheid) elleni küzdelem napja (1960 óta)

Április 14-én: Dr. Ámbédkar születésnapja

Május 2-án: Buddha születésnapja (2009-ben)

Augusztus 2-án: A cigány holokauszt emléknapja

Legaktívabb kommentelők

 • Orsós Zoltán (9)
 • Fürjesné Zsóka (7)
 • Lázi István János Benő (6)
 • Boda Péter Cino Rrom (6)
 • suzi (4)
 • Beri Amália (4)
 • Derdák Tibor (3)
 • Peti CINO PIKO ROM (3)
 • Zsóka (3)
 • kótai richárd (3)

Látogatóink

Részletek

 • Online: 0
 • Mai látogatók: 0
 • Mai oldal-megtekintések: 0
 • Összes látogató: 154752
 • Összes oldal-megtekintés: 1974614
 • Alexa nemzetközi helyezés: 0

Aktuális grafikonok