Dr. Ámbédkar Iskola

Dzsaj Bhím gyerektábor, Sajókaza, 2010.06.19 - 2010.06.27.

2010.08.22. Kategorizálva: Címlap, Diákok      Címkézve:

Telepítsd a Flash Playert a lejátszáshoz!

A Dzsaj Bhím gyerektábor ötlete 2010 márciusában vetődött fel, amikor Orsós Jánossal és Derdák Tiborral meglátogattuk a családomat Tiszatardoson. Láttuk a testvéreimet és arra gondoltunk, hogy jó lenne őket elvinni egy táborba, hiszen nyáron otthon vannak, és nem nagyon mozdulnak ki a falujukból és barátaik csak a faluból vannak más környékbeli falukból is csak egy-kettő. Amikor most a testvéreimmel találkoztam, lepörgött a saját életem. Nekem is ezek a nyári táborok változtatták meg a jövőképemet. Elhatároztam, hogy a húgaimnak is bepillantást engedek abba, amire nekem is annak idején lehetőségem nyílt.

A tábor előkészületei áprilisban kezdődtek meg. A tábort a www.dzsajbhim.hu honlapon hirdettük meg. A tábort a Felcsuti Alapítvány anyagi támogatásával sikerült megvalósítani.

A tábor 2010.június 19-től kezdődött Sajókazán a Sólyom telepi Rózsaszínházban, ami a Dzsaj Bhím Közösség egyik közösségi háza.

A táborban résztvevők Baranya megyéből, B-A-Z megyéből, Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből és Pest megyéből érkeztek.

A tábort olyan fiatalok vezették, akik már több éve kapcsolatban állnak a Dzsaj Bhím Közösséggel. Ezek a fiatalok már több táborban is részt vettek. A Baranya megyei csoport egyik vezetője Orsós László volt Szalántáról, aki a Pécsi Tudomány Egyetem hallgatója. Hidasról Orsós Zoli, Imre Gábor és Imre Roland töltött be hasonló szerepet, Sajókazáról Lázi István János Benő, Baksáról Orsós Pápai Zoli.

Pápai Zoli története keretbe foglalja a táboraink igazi értelmét. Zoli megrázóan ír arról, hogy neki mit jelentettek a régebbi táboraink: http://www.dzsajbhim.hu/az-uszoi-tabor/.

Az idősebb, tapasztaltabb ifivezetők, rokonok jelenléte miatt a gyerekekkel minden úgy ment, mint a karikacsapás – nem voltak fegyelmezési problémáink.

A táborban 17 gyerek, 5 ifivezető, 6 felnőtt és a Dr.Ámbédkar Iskola 5 tanára vett részt. Több meghívott vendégünk is volt, akik egy-egy napot töltöttek a táborban.

A tábor egyik célja az volt, hogy olyan gyerekek vegyenek részt a táborban, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy táborokba mehessenek, más embereket ismerjenek meg, más kultúrákkal kerüljenek kapcsolatba, ismerjék meg az őket körülvevő világot és tudják elhelyezni benne magukat, és kapjanak olyan kezdő lökést, amivel képesek lehetnek megváltoztatni az életüket.

Ezért fontos volt számunkra az, hogy az ERRC munkatársai megismerkedjenek a táborlakókkal. Az ERRC munkatársai Orsós Anna vezetésével (aki szintén az ERRC munkatársa és a Dzsaj Bhím Közösség egyik dhammamitrája) foglakozás keretében ismerkedhettek meg a gyerekekkel. A gyerekek csak angol nyelven tudtak kommunikálni vendégeikkel, ez fontos tapasztalat volt a gyerekeknek, hiszen anyanyelvi környezetben nem találkoznak az angol nyelvvel.

A tábor életébe próbáltuk becsempészni egy kis vallási életet is. Minden este Dzsátakákat , azaz Buddhista tanmeséket dolgoztunk fel Orsós János és Derdák Tibor vezetésével.

Meghívtuk a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség vezetőjét Kelemen Katalint, aki bemutatta a Hitközséget, a Hanuka ünnepét, és zsidó dalokat tanított és zsidó tanmeséket mesélt nekünk.

Domokos Katalin francia nyelvtanár és lánya Borbála látogattak el a táborunkba, akik különböző csapatépítő játékokat játszottak a gyerekekkel, majd egy-egy csoport esti előadását készítették elő.

Meghívtuk még Setét Jenőt aki a TASZ képviseletében tartott előadást az alap jogokról,kötelezettségekről. A gyerekek megismerkedtek a diszkrimináció, integráció, szegregáció fogalmával.

A vendégünk volt még Illyés Márta, aki keleti meséket mesélt a gyerekeknek.

A tábor egész ideje alatt Hámori Éva fazekas tartott kézműves foglalkozásokat a táborlakóknak. A gyerekek nagyon érdeklődtek a kézműves foglalkozások iránt a legnagyobb érdeklődést az agyagformázás és korongozás okozta.

A táborban részt vett a Közgazdasági Politechnikum 2 diákja Lévai Viola és Csákány Dóra, akik szókincs bővítő vetélkedőket, foglakozásokat tartottak és táncokat tanítottak a gyerekeknek.

A tábor életéből nem maradhattak el a cigány táncok és dalok sem. Boda Péter és Orsós Miklós tanított cigánydalokat a táborozóknak.

Kirándulást szerveztünk Aggtelekre, ahol a cseppkőbarlangokat fedezhettük fel, amit később vetélkedő keretében feldolgoztunk.

Geológiai vonalunkat nem veszítve el, később meglátogattuk a Miskolc-tapolcai barlangfürdőt, majd a helyi Bob-pályán száguldoztunk a gyerekekkel.

Kiállításokat is láttunk. Meglátogattuk a jósvafői Tájházat, a Miskolci Galériában autista gyerekek alkotásait és Miskolc város történetét, Sajókazán, pedig a Kortárs művészeti kiállítást.

Berentén a Besh O Drom koncerten bulizhattunk, a Borsodi Művészeti Fesztivál keretében.

A tábor 2010.06.27.-én véget ért.

A tábor céljait véleményem szerint elérte a gyerekek összeismerkedtek, barátságot kötöttek, kapcsolatba kerültek más kultúrákkal, más emberekkel, rengeteg élménnyel gazdagodtak, kaptak egy kis szeletet a világból. Ez a tábor egy kis lépés volt, ahhoz, hogy megnyissuk a világot más embereknek. Több lépésre van még szükség, ahhoz, hogy nagyobb eredményeket érjünk el, talán jövőre egy új tábor.

(Glonczi László Kubu)

6 komment:

1 | hámori éva

2010. augusztus 22. 23:40

Kedves Kubu!
Nagyon jól sikerült a tábor, gratula!
Évi

2 | Orsós Andrea

2010. szeptember 15. 15:40

Én is jól éreztem magam….Hiányzol Kubu.. (L)
Üdv: Andi :)

3 | Bihari Nikoletta

2010. szeptember 15. 15:41

Az a lényeg hogy az én 2 Bubum (Erika. Andii) Jól érezték magukat :) Sok-Sok puszii (L)

4 | Bogdán Erika Hajnalka

2010. szeptember 20. 10:17

NAgyon jó volt a ábor örülök h ott lehettem.Felejthetetlen élményekkel gazagodtam.Köszönöm mindenkinek:):):):):):)

5 | vargajosef

2011. március 9. 10:28

nagyon jó volt a  tábor és a programok  XD

6 | Zsófi

2011. április 7. 17:32

A cikket olvasva visszaemlékeztem, hogy én is milyen jól éreztem magam az ilyen táborokban. A vetélkedőkön bátrabban jelentkeztem, mint az iskolapadban, volt sikerélményem végre. :-)
Remélem, idén is tartotok tábort!

Kommentküldő:

A név meg fog jelenni, az e-mail nem fog megjelenni, a honlap meg fog jelenni, az összeadás a spamvédelmet szolgálja.

OM-szám

201035 (Ha szeretnéd a Gimnáziumunkat az Oktatási Minisztérium különböző oldalain megkeresni, akkor szükséged lesz erre az azonosító számra.)

Iskolánk 1. rész

Iskolánk (1. rész)
Iskolánk Dr. Ámbédkar indiai történelmi személyről kapta a nevét. Ámbédkar kaszton kívüli pária családban, legkisebb fiúként látta meg a világot. Egy gazdag mahárádzsa ösztöndíja segítségével New Yorkban és Londonban szerzett tudományos fokozatokat, majd visszatért hazájába. Ügyvéd, polgárjogi harcos, majd miniszter lett belőle. A kasztrendszer elnyomásában élő érinthetetlen tömegek helyzetében döntő fordulatot ért el. Úgy látjuk, hogy a romák számára ez igazán időszerű üzenet az őshazából.

Iskolánk 2. rész

Iskolánk (2. rész)
Iskolánk olyan észak-magyarországi közösségeket szolgál ki, ahol az érettségizettek aránya jelenleg 1% alatt van. A sajókazai, laki, alsóvadászi, homrogdi cigánytelepeken több ezer ember él, akiket a középfokú közoktatás nem ér el. Hiszünk abban, hogy megfelelő pedagógiai munkával más hazai lakosságcsoportokhoz hasonlóan itt is érettségit és versenyképes szakmát lehet adni a diákok kezébe. Fiatalokat és felnőtteket (nappalin és estin) együttesen tanítunk mert ha egy családból többen is tanulnak, nagyobb az esély a sikerre.

Iskolánk 3. rész

Iskolánk (3. rész)
Iskolánk személyiség-központú reformpedagógiai eljárásokat, informatikát, angol nyelvet és modern tudományt kínál. Ehhez igénybe vesszük a magyar társadalmi környezet parlagon heverő erőforrásait. Szunnyadó energiákat aktivizálunk azért, hogy hazánk legszegényebb közösségeiben is magas színvonalú középiskolai kínálat jelenjen meg.

Iskolánk 4. rész

Iskolánk (4. rész)
Iskolánk feladata a szűkös létből kivezető utakra rámutatni, és a külvilág felől érkező ingereket „élvezhetővé” tenni. Már az iskola megalapítása előtt éveken keresztül tudatosan személyes kapcsolatokat építettünk a mi diákjaink és más iskolák diákjai között. Feladatunk a diákok és családjaik részére a kedvezőbb helyzetű társadalmi rétegek életmód-mintáinak közvetítése. Különösen égető ennek szüksége az egészségmagatartás területén, hiszen nem azért tanulunk éveket, hogy utána korán meghaljunk, mint a falusi szegény emberek.

Iskolánk 5. rész

Iskolánk (5. rész)
Iskolánk szegregált környezetben jön létre, mégis a társadalmi integráció útját járja. Magas szintű oktatási szolgáltatást hozunk létre abban a közegben, amely teljesen ellátatlan. A hiányt keresletként értelmezzük, és kielégítjük. Az így létrejött szolgáltatás természetesen a nem cigány környezetre is vonzerőt gyakorol, s értékes kapcsolatok épülnek a szegregált közösségek körül. Hiszünk abban, hogy azokból a falvakból, amelyek ma fekete lyukak az ország térképén, fényes csillag válhat.

Iskolánk 6. rész

Iskolánk (6. rész)
Iskolánk a cigánysághoz köthető életmódmintákat értékesként mutatja fel. Az életformát váltó alsóvadásziak, sajókazaiak, lakiak, homrogdiak még legalább egy-két emberöltőn keresztül sok unokatestvérrel, hatalmas rokonsággal fognak rendelkezni. Ez természetesen érték, de a megítélése sajnos korántsem egyértelmű a megye közvéleményében. Az iskola nemzetiségi pedagógiai feladatai közé tartozik hogy a diákjainknak legyenek megalapozott érveik saját életmódjuk vállalásához.

Iskolánk 7. rész

Iskolánk (7. rész)
Iskolánk kínálatának lényege az érettségi. Szakképzést azoknak nyújtunk, akik érettségivel együtt akarnak szakmát szerezni. Még az általános iskolából lemorzsolódott jelentkezőkkel is tisztázzuk: a cél nem pusztán a nyolc osztály - a tanulás nálunk a társadalmi helyzet megváltoztatását célozza.

Az összes rész egyben

Iskolánk

 • Példa egy toleráns szellemű iskolára: [...] Mostani rendhagyó bejegyzésünk vendégszerzője, Derdák Tibor szociológus, a dr. Ámbédkár Iskola igazgatója rövid írásában bemutat
 • Dakota Viktoria: Hiába keresem az adószámot, nincs benne a NAV érvényes civil adatbázisában. Elírták? Dzsaj Bhím Közösségnek, az adószámunk: 18292909
 • Orsós Zoltán: Ott voltam, és nagyon jól sikerült! Sok sikert a továbbiakban
 • Orsós Zoltán: Gratulálok!
 • Puzsár József: Kedves Tibor! Egyik ismerősömtől, Komlós Krisztinától hallottam az Önök iskolájáról. Szeretnék Pécsett gyökeret ereszteni Győr ut

Tartalomjegyzék

Kontakt

  Igazgató:
  Derdák Tibor
  derdak@ambedkar.hu

  Cím:
  3720 Sajókaza, Rákóczi F. u. 29.

  Székhely:
  3532 Miskolc, Tátra utca 2.

  Telephelyek:
  3600 Ózd, Petőfi út 18-20.
  3659 Sáta, Kolozsvári út 5.

  Telefon/Fax:
  (06) 48-788-700

  A fenntartó bankszámlaszáma:
  Raiffeisen Bank,
  12001008-00156776-00100009,
  Dzsaj Bhím Közösség.

  Manumissio inter amicos ösztöndíj alap:
  https://www.5barat.com/

  Számlavezető pénzintézet neve:
  Magnet Magyar Közösségi Bank Zrt.

  Számlatulajdonos:
  Dr. Ámbédkar ifjúsági Egyesület,
  3532 Miskolc, Tátra utca 2.
  3720 Sajókaza, Sólyom telep 7-9.

  Pénzforgalmi jelzőszám:
  16200106-11616685

  Nemzetközi bankszámlaszám (IBAN):
  HU56 1620 0106 1161 6685 0000 0000

Mottó

Tisztánlátás, helyes döntés, megfelelő megszólalás, jó magaviselet, tisztes megélhetés, erős edzés, fegyelmezett figyelem, mélységes mély elmélyedés. (Buddha)

Jeles nap

Boldog Névnapot kívánunk minden kedves Gyöngyi nevű látogatónknak!

Eseménynaptár

Szeptember 24-én: Punéi egyezmény

Október 14-én: Nágpúri áttérés

November 28-án: Az orientalisztika napja (Kőrösi Csoma Sándor 1819. november 28-án indult el rejtélyes keleti útjára.)

November 5-től december 14-ig: Sajógalgócon a Lőrincz család 1944-ben négy zsidó munkaszolgálatos fiút bújtatott (Weisz Pált, Glückmann Zoltánt, Havas Istvánt és Kőrősi Istvánt)

Január 19-én: Dr. Martin Luther King Nap

Február 11-én: A vallásszabadság napja (1676-ban Michael de Ruyter Nápolyban kiszabadította a gályarab-prédikátorokat, például Túróczi Végh András füleki prédikátort, Kálnai Péter putnoki lelkészt, Szalóczi Mihály zubogyi prédikátort)

Március 21-én: A faji megkülönböztetés (apartheid) elleni küzdelem napja (1960 óta)

Április 14-én: Dr. Ámbédkar születésnapja

Május 2-án: Buddha születésnapja (2009-ben)

Augusztus 2-án: A cigány holokauszt emléknapja

Legaktívabb kommentelők

 • Orsós Zoltán (9)
 • Fürjesné Zsóka (7)
 • Lázi István János Benő (6)
 • Boda Péter Cino Rrom (6)
 • suzi (4)
 • Beri Amália (4)
 • Derdák Tibor (3)
 • Peti CINO PIKO ROM (3)
 • Zsóka (3)
 • kótai richárd (3)

Látogatóink

Részletek

 • Online: 0
 • Mai látogatók: 0
 • Mai oldal-megtekintések: 0
 • Összes látogató: 154752
 • Összes oldal-megtekintés: 1974614
 • Alexa nemzetközi helyezés: 0

Aktuális grafikonok